dimecres, 9 d’abril del 2014

EL CIJ PROHIBEIX LA CAÇA DE BALENES AL JAPÓ

El 31 de març de 2014 el tribunal del Consell de Justícia Internacional ha prohibit a japó caçar balenes. La caça de balenes a Japó ha estat regulada per molts tractats internacionals: JARPA, JARPN, JARPN II i el que fins fa nou dies estava en vigència el JARPA II. El tractat JARPA II el qual ha estat revocat per contradir el ICRW (Conveni internacional per la reglamentació de la caça balenera) que decreta que només s’accepta la caça balenera per a la investigació científica i la supervivència de poblacions natives. En un principi el conveni JARPA II s’havia promulgat per a concedir a Japó la capacitat d’investigar la biodiversitat de l’oceà Atlàntic i entre les practiques que permetia estava la caça de balenes per a fins científics. Però Japó va aprofitar una llacuna política de les lleis del JARPA II per aprofitar-se i continuar amb la caça amb fins comercials, fet que va ser denunciat per Austràlia i Nova Zelanda el 2010 i com a resposta Japó va posar en dubte la capacitat del tribunal de justificar què és ciència i què no.

La caça de balenes està prohibida des de 1986 a escala internacional però japó des de 1940 es va anar emparant en diversos tractats posteriors per a continuar amb la pràctica, de manera que en els darreres 20 anys s’han matat unes 10.000 balenes. A més de que Japó ha sobrepassat el límit d’espècies i grandària de les captures sense motiu justificat.
Benauradament, les denúncies de Austràlia i Nova Zelanda i de col·lectius com el Fons Internacional per al Benestar Animal han arribat al Consell Internacional de Justícia i s’ha pogut aturar aquesta tragèdia. Ara només queden dos països on es practica la caça balenera (a molt menor escala que Japó): Islàndia i Noruega i es preveu que la pràctica s’abandoni en breu. Com bé ha dit un dels directius del Fons Internacional per al Benestar Animal: “això (la caça balenera) no pot ocórrer en el segle XXI”.

D’aquesta notícia se n’ha fet bastant ressò per Facebook i pàgines com cuantarazón.com, cribeo.com... Però crec que no s’ha donat a conèixer suficient. Hem de ser conscients de que al món encara passen aquestes tragèdies animals o atacs a la biodiversitat i que només nosaltres ho podem aturar, en tant que nosaltres en som els causants. Aquesta ha estat una primera passa, una petita passa que ha de dur-nos cap a justícia animal, ja que els animals sempre ens donen y ens han donat el que necessitem (aliment, roba quan no hi havia sintètics, companyia...) i nosaltres només els donem mort i destrucció, no em sembla just.
Es cert que podríem considerar la caça de balenes per a la investigació, determinant exactament què és “investigació científica”, trobar la cura per al càncer o altres medicaments ho és, però trobar una nova crema antiarrugues no! A més, tots els productes que obtenim de les balenes tenen una alternativa, avui en dia no necessitem carn de balena per sobreviure i els materials sintètics poden substituir perfectament l’oli d’espermaceti (cosmètics i llapis grassos), l’oli de balena utilitzat amb fins industrials, la carn no és rellevant i s’ha d’acabar amb la tonteria dels delicatessen que s’obtenen de les balenes com l’àmbar gris, considerat un perfum amb propietats màgiques per moltes cultures.

En aquest comentari m’he centrat en cercar informació sobre la caça balenera perquè l’article va sobre això, però no és l’únic problema d’aquest tipus. També hem de fer front a la matança de rinoceronts a l’Àfrica per aconseguir marfil o al segrest d’ossos del sol i de la lluna per obtenir la seva bilis, considerada un vigoritzant i un afrodisíac, a Vietnam; i el sofriment dels bous a Espanya per la pràctica de la tauromàquia, que és considerada aquí com “cultura” (crec que també hauríem de determinar què és cultura i què tortura).

Per això animaria a cercar informació sobre el tema i veure com es pot actuar en contra de tot això, de vegades basta firmant per tancant una fàbrica de bilis o podem actuar de manera local acudint a la Protectora d’Animals o el Centre de Recuperació del GOB a fer voluntariat, ja que la problemàtica animal es pot veure de manera internacional, però a prop nostre també hi ha animals que ho passen malament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada