dijous, 10 d’abril del 2014

HORA DEL PLANETA 2014

Des de fa molts d’anys hem sentit pels diversos mitjans de comunicació els problemes de l’efecte hivernacle, de la consumició massiva d’energia arreu del món, de les contaminacions i altres problemes que cada dia van afectant al nostre planeta en gran mesura. El més curiós és que a la gent això no li importa, la gran majoria primer sent un desig de poder canviar el món però a poc a poc aquest desig va desapareixent, substituint les bones intencions pels nostres capritxos propis d’un món materialista. Cada dia, en les societats més desenvolupades, aquest és el model de vida més habitual però, hi ha un dia on d’una forma màgica la gent pren consciencia del nostre planeta i la seva importància i actua. Aquest dia es celebra des de l’any 2007 i rep el nom de La hora del Planeta, on milers de ciutats del món s’involucren en un fet comú per tal d’ajudar al nostre planeta.

La hora del Planeta és un acte mundial on milers de ciutats tenen com a objectiu apagar les llums dels monuments i institucions més emblemàtics durant tota una hora amb l’objectiu de millorar la situació del planeta i fomentar una actitud positiva amb l’energia i el planeta. Així mateix, milers de persones actuen individualment apagant totes les llums de la seva casa, mantenint la poca electricitat que sigui necessària. Cal esmentar que inicialment, en l’any 2007, aquest era el seu principal objectiu però avui en dia, aquest no és el seu principal objectiu sinó que, aquest fet ha permès la creació de milers d’institucions que tenen com a objectiu salvar al planeta i també, crear zones marines protegides, protecció de boscos, entre altres. Des de l’any 2007, aquest fet mundial es celebra el mateix dia i a la mateixa hora, sent el dia 29 de març de les 20:30 fins a les 21:30 hores. Durant aquesta hora, el món s’apaga totalment i la gent celebra diversos actes a favor del planeta. En l’octava edició, 29 de maig de 2014, es varen tractar tres temes claus durant aquest acte els quals foren augmentar el nombre de ciutats sostenibles, mantenir un consum energètic i eficiències responsables. Cal esmentar que avui en dia hi ha molts afiliats amb aquesta proposta i cada any es van sumant més, un fet molt positiu afirmen els promotors d’aquest acte.



Per a concloure aquesta ressenya, m’ha agradaria exposar la meva opinió personal i una petita part ètica ja que penso que en totes les accions hi ha una part d’ètica. En primer lloc, estic totalment d’acord amb aquest acte i amb els seus principals objectius. Penso que millorar la situació del nostre planeta és una de les millors accions que els humans estem realitzant i que més de la meitat dels habitats del planeta hauria de seguir per tal de millorar la nostra situació, ja que si el planeta millora millorem tots. També estic d’acord amb les institucions que es van formant a partir d’aquest acte tan emblemàtic com poden ser les que estan a favor dels boscos i les que defensen la biodiversitat, entre altres. El problema que jo veig en aquest assumpte és que la majoria de la gent que hi participa només forma part d’aquest objectiu un dia a l’any i durant una única hora. Crec que si una persona participa en aquest acte, no només ha de participar aquest dia sinó cada dia. Milers de persones es converteixen de cop i volta en “bons habitants” quan arriba aquest dia i es senten integrats en tot el grup que forma part d’aquest meravellós acte però els altres dies de l’any, tal vegada segueixen les seves vides com si res hagués passat. Jo estic a favor d’aquest acte però a mi em resulta que tots hauríem de considerar cada dia com la hora del Planeta i no només una hora, sinó les 24 hores de cada dia de l’any. Perquè ajudar a la Terra un dia en comunitat està molt bé però, perquè no intentem transformar tots els dies en un dia com aquest?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada